מאנגלית: אבי בירגמן
I. רקע:
לפני כחצי שנה פנה אלינו מגזין "אורות" בבקשה לעצב מחדש עיר בסגנון צ'פלין. משרדנו, "מק'אלן, בירק אנד לייסי", מנוסה בביצוע פרוייקטי-ענק בכל רחבי העולם. שמחנו על ההזדמנות והקצינו לפרוייקט את אחד הצוותים הבכירים שבדיוק התפנה אצלנו.
במפגש סיעור המוחות הראשון בחרנו להתמקד בעיר העתיקה של ירושלים ולעצב אותה מחדש. מדובר במרחב אורבני צפוף, שבו סוחרים, אנשי דת ולאומנים מתחרים על תשומת הלב של המבקר. עיר יפה, עמוסת רבדים היסטוריים ופילוסופיים, אך חסרת חוש הומור. מקום קלאסי לשבירת הקפאון הרעיוני-אדריכלי תוך שמירה על מרקם הבסיס ההיסטורי.
מה שהתחיל כפרוייקט תיאורטי הפך במהירות לתוכנית פעולה מעשית. אני רוצה להודות בזאת לראש העיר של ירושלים, שנרתם לפרוייקט, נפגש עמנו, והתחייב ליישם את הפרוייקט עוד במהלך כהונתו. אני רוצה להודות לנציגי הדתות המונותאיסטיות, כמו גם לנציגי הודו, סין ויפן – מעצמות שהביעו עניין כלכלי בפרוייקט – אשר תרמו לנו מזמנם ומהתובנות הדתיות והמסחריות שלהם. ולבסוף, אני רוצה להודות למגזין אורות שיזם את הפרוייקט ולנדבן, שהעדיף להשאר בעילום שם, שמימן את העלויות.
II. מוקדי נוף ראשיים:
אנו מתייחסים ל-8 נקודות מרכזיות במרחב העירוני.
1. מגדל דוד – האדם התלוי במכנסיו
מגדל דוד ההיסטורי צופה על שער הכניסה התיירותי הראשי של העיר, הוא שער יפו. על ראש המגדל תוצג דמות אדם ענקית, אשר תתלה בקצה המגדל בעזרת חגורת מכנסיה. משבי רוח יניעו את הדמות והיא תראה כמי שמנסה להשתחרר מהאחיזה. אנו ממליצים כי בחגים החשובים לדתות, בראשם פסח, חג המולד ועיד אל פיטר, יופעל מנגנון שישחרר את הדמות ויפיל אותה לרחוב עומר בן אל-ח'אטב הסמוך. נפילה כזאת תיצור תקווה לשחרור וגאולה בקרב מוסלמים, נוצרים ויהודים. התקווה תתגלה כתקוות שווא כאשר בתום החג תתלה שוב הדמות על המגדל.
את דמות האדם שמוחזק במכנסיו ייצור אמן בעל שם בינלאומי, שייבחר במכרז.
2. איזור שער יפו – חובת גלגיליות
בדיון שנערך עם מחלקת הרישוי בעיריית ירושלים סוכם כדלקמן:
רוכלים (בייגלה, שתיה ושונות) ומדריכי תיירים מורשים יחוייבו להסתובב באיזור שער יפו רכובים על גלגיליות (סקטים).
שוטרים ואנשי מג"ב (רכובים אף הם) יסייעו במקרה של נפילה.
תיירים ותושבים יוכלו להסתובב באיזור בהליכה רגילה. עם זאת, עמדות מיוחדות של העירייה יוקמו ובהן הצעה לשכור גלגיליות במחיר מסובסד.
3. בואכה הקארדו – כיכר ההומלסים החדשה
בתחילת הרחוב הרומאי העתיק אשר חוצה את הרובע היהודי תתבצע הריסה מבוקרת של 6 בניינים, תוך שימור החזיתות המסורתיות. המרחב שיתפנה ייקרא באופן לא רשמי "כיכר ההומלסים" (מחלקת השמות בעירייה תקבע בהמשך את השם הרשמי). לכיכר ההומלסים יופנו חסרי בית מאיזור ירושלים, וכן מערים-תאומות ברחבי העולם, בהן ניו יורק, פראג וריו דה ז'נירו.
כיכר ההומלסים תעצים בקרב התיירים את הרגשות, דתיים או אחרים, אשר מפעמים בהם במהלך הביקור. בכיכר יפוזרו קרטוני-ישיבה, אשר במבט מלמעלה יציגו את סמלי מדינת ישראל והאומות המאוחדות. קרטוני-הישיבה יוסטו מדי פעם ממקומם כדי ליצור סמלים חדשים.
4. שער שכם – בימת הדיקטטורים
שער שכם, אשר נקרא גם שער דמשק, הוא מוקד היסטורי לחיכוכים ואירועי דקירה. מבואת הכניסה שלו, אשר מעוצבת כאמפיתיאטרון קטן, מייצרת הזדמנות יוצאת דופן להפוך את החיכוכים להפנינג אנושי וחווייתי של גיוון וקבלת האחר.
בראש האמפיתיאטרון יוצב דוכן קבוע ובו מערכת הגברה. קיצונים מכל הצדדים, בדגש על תומכי דיקטטורה וגזענות, יוזמנו לנאום מול העוברים ושבים ולנסות להסיט אותם לכיוון חדש ומעניין. בסופי שבוע תצטרף תזמורת כלי הנשיפה של קונסרבטוריון האקדמיה למוסיקה בירושלים בנגינת מארשים סוחפים.
שיחות ראשוניות שקיימנו עם גורמים ממשלתיים באירופה, דרום אמריקה ודרום מזרח אסיה הסתיימו בהצלחה. גורמים אלה הסכימו לממן את הטסתם של קיצונים מקומיים, בהתאם ללוח זמנים שייקבע בהמשך.
5. שער הפרחים – עיוורות ועיוורים
פרחים מסמלים כידוע, תקווה ואהבה, גם אם הם קמלים בתוך כמה ימים. לפיכך, בחזית שער הפרחים יוצבו מדי יום, החל מהשעה 8 בבוקר, 8 נשים עיוורות (או גברים עיוורים) אשר ימכרו פרחים במגוון צבעים. פקחי עיריית ירושלים ונציגי ארגוני העיוורים התחייבו שלא להתערב ולא לבדוק האם העוברים ושבים משלמים לעיוורות (ולעיוורים) את הסכומים הנדרשים. אנו צופים אינטראקציה אנושית מלהיבה ומרהיבת עין.
6. שער הרחמים – הטנק המאוייש
לפני שער הרחמים, האטום כבר שנים רבות, יוצב כדרך קבע טנק, שיאוייש 24 שעות בצוות של 2 חיילים זכרים וחיילת נקבה אחת. הסמליות שבהצבת הטנק דווקא במקום הזה עדיין לא פוענחה כראוי, למרות סדרה של שיחות שנערכו עם הגורמים השונים. מפאת קוצר הזמן הוחלט קודם כל להציב את הטנק ובמקביל להמשיך בשיחות.
7. הכותל המערבי והר הבית – חיות מרחפות
מפאת קדושת המקום הוחלט שלא להציע שינויים ברחבת הכותל המערבי ובשטחי הר הבית. עם זאת, משיחות עם גורמים יהודים ומוסלמים בעלי סמכות דתית התברר כי לא קיים איסור מפורש להשתמש במרחב האווירי שמעל המתחם. קיבלנו איפוא אישור מחיל האוויר הישראלי להכניס למרחב מספר רב של חיות מרחפות, אשר ינעימו את זמנם של המתפללים והתיירים, וירחיבו את החוויה הדתית-האנושית לחוויה אוניברסלית, שכוללת את כלל היצורים החיים עלי אדמות.
אני שמח לדווח כי לאחר משא ומתן הגענו לסיכום עם קרקס סיני ידוע, אשר מתמחה באילוף חיות, ובקרוב נתחיל לשלב אותן במתחם:
ציפורים מאולפות, בכל צבעי הקשת, יחוגו בגובה רב בין אבני הכותל למסגד אל-אקצה.
יונקים קטנים ובינוניים (עד משקל של 5 ק"ג) יחוברו לרחפנים ויוקצו להם מסלולים קבועים, בגובה בינוני.
ארבעה מנופים גדולים יוצבו בצידי המתחם וישמשו להנפת חיות במשקל כבד כדוגמת פילים, קרנפים וג'ירפות – בכפוף לאילוצי מזג האוויר.
בהמשך מתוכנן שירות לתיירים ותושבים, אשר יוכלו להביא את חיות המחמד שלהם לריחוף קצר במתחם.
* הרשויות לא יתירו ריחוף של בני אדם, בלי הבדל דת וגזע ומין.
** חיות ממין נקבה ירחפו רק מעל עזרת הנשים בכותל, כדי למנוע פרובוקציה.
8. שער ציון – השפמיציון
שער ציון הוא הדרומי שבשערי העיר העתיקה והסמוך ביותר לכנסיית הדורמיציון. בתווך שבין השער לכנסייה יוקם מבנה חדש בארכיטקטורה גלית-דינמית אשר תשתלב עם הסביבה ההררית ועם הצמחיה המקומית. המבנה החדש ייקרא "השפמיציון", והוא יציע לבני כל הדתות, כמו גם לאתאיסטים, את המכנה המשותף האחד שיש לכולנו – השפם. גברים ונשים אשר יגיעו מגולחים לשפמיציון יוכלו לרכוש או לשכור לפי שעה שפמים במגוון דגמים. השירות בשפמיציון יהיה מהיר ויעיל, בשיטת המק-דרייב: מכונית תעלה בהר ותגיע אל חלון השירות של השפמיציון. הנהג יעביר את בקשותיהם של כל יושבי המכונית וימשיך הלאה. מאחורי העיקול ימוקם חלון שירות נוסף, ובו יתקבלו השפמים המבוקשים. בהוראת משטרת ישראל לא יתאפשר מעבר לתוך העיר העתיקה בהיעדר שפם ראוי.